Thursday, January 24, 2013

Khasiat Burung Cioooooook

Dulu, selalu tersilap panggil burung ni burung pipit. Atau, sejak dulu kenal burung kecik je burung pipit. Mungkin masa sekolah belajar perumpamaan "bagai burung pipit dengan enggang",jadi ingat nama pipit.Bila pertama kali tangkap gambar burung ini, masa mencari nama sebenarnya dan nama saintifik, baru perasan, eh kenapa nama dia bukan burung pipit?bukan aku saja, malahan ada beberapa orang lain yang aku kenal pun tersilap...Ini ialah burung ciak, yang lengkapnya burung Ciak Rumah, Eurasian Tree Sparrow Saiz sama saja dengan ciak tempua, cuma ciak tempua jantan berjambul kuning dan membuat sarang yang cantik. Ramai yang mengenali burung ini namun ramai yang tidak tahu khasiat burung ini. Burung ini amat mudah ditangkap malahan dagingnya amat sedap kalau dibuat sup. Wooo...powernya rasalah sendiri. Tak perlu beli di kedai. Hanya buka pintu sangkar ayam taburkan jagung atau sebarang makanan ayam dan biarkanlah ia masuk. Lepas tu tutup je pintu dan mulalah untuk menangkapnya. Cara masak atas kreativiti sendiri. Khasiatnya untuk meningkatkan pengaliran darah seterusnya menambah tenaga batin untuk kebahagian suami isteri...awas dan berhati-hati bagi mereka yang belum berkhawin....haaaaaaaaaaaaaaa....

Monday, January 21, 2013

Beratnya ayam niiiiiiii.....aku pulo yang jadi mangsa. Nak ambil gambar punya pasal tak apalah.Nanti lepas ambil gambar ni..aku nak sembelih ayam ni...nak buat gulai. Inilah baka ayam merah. Masi muda. Baru berumur 7 bulan. Beratnya lebih kurang 3KG.Bukan untuk dijual. Hanya pameran sahaja sebagai koleksi ayam baik.